Tuesday, May 25, 2010

Pada Hari Keempat [ Khamis, 20 May 2010 ]

Hari ini hari Khamis, seawal pagi selepas solat Subuh, ku sarapan NASI IMPIT SAMBAL IKAN dan AIR TEH O PANAS. Sudah saja sarapan, aktivit ku pada awal pagi ini ialah menemani nenek dan atuk ke PASAR BASAH di PULAU KAMBING untuk membeli ikan dan juga ayam. Selesai sahaja membeli ikan dan ayam, kami terus ke PASAR TANI untuk membeli buah-buahan yang mana PASAR TANI tersebut berdekatan dengan GIANT, MYDIN terbesar di Pantai Timur dan betul-betul dibelakang PERPUSTAKAAN. Banyak juga nenek ku beli buah di PASAR TANI seperti BUAH NAGA, DURIAN dan juga JAGUNG. Sampai sahaja ke rumah, nenek ku terus memotong BUAH NAGA dan memberi ku makan. Sedap, manis, lazat dan sememangnya BUAH NAGA adalah salah satu buah kegemaran ku.

Tidak sampai sejam ku berada dirumah nenek ku, ku meminta izin dengan nenek dan atuk ku untuk singgah ke LOSONG melawat mak mak cik ku yang tinggal di sekitar LOSONG. Tidak lama kemudian selepas berada di rumah mak cik ku di LOSONG, ku terus bergegas pulang ke rumah nenek ku pula untuk mengambil barang dan terus keluar semula selepas mengambil Syahirah dari sekolah. Ku keluar mengambil sepupu ku Atia dirumahnya dan terus ke bandar kerana die ingin ke Kuala Lumper bersama dengan kawannya dan ku pula ingin membeli tiket bas di PERHENTIAN BAS TANJONG untuk pulang ke Shah Alam.

Selepas membeli tiket bas, ku dan Atia terus melepak di McD berdekatan dekan PERHENTIAN BAS TANJONG untuk makan dan sambil itu ku membuat BLOG ku ini menggunakan laptopnya. Sementara ku membuat BLOG di McD, Atia telah meninggalkan ku ke SALOON untuk cuci rambutnya. Selesai semuanya, ku pun pulang ke rumah nenek ku.

Fuhhh!!!Ku sampai sahaja dirumah nenek ku, ku terus merebahkan diri ku didepan televisyen yang mana ketika itu nenek, atuk dan Syahirah sedang menontonnya. Ku kepenatan sangat dan cuaca hari ini begitu panas sehingga ku terlelapkan mata seketika diruangtamu. Bangun sahaja dari tidur, ku terus naik mandi, solat dan berehat seketika.

Ku turun terus ke dapur selepas selesai solat Asar untuk makan nasi yang dimasak oleh nenek ku pada tengahari tadi. Selesai makan, kami terus menonton SYAHJIHAN tepat pada jam 1830pm.

Pada malam ini ku hanya berehat dirumah menemani Syahirah membuat kerja sekolahnya yang bertimbun untuk disiapkan. Ku juga tidak makan pada malam ini kerana masih terasa kenyang makan pada lewat petang tadi. Tapi ku cuma makan buah-buahan sahaja seperti JAGUNG REBUS dan juga PELAM EPAL.

Apa yang ku nantikan pada malam iaitu Khamis malam, malam Jumaat ialah FORUM PERDANA EHWAL ISLAM ADIK-ADIKKU bertajuk KASIH IBU yang dipanelkan oleh 3 orang adik-adik kecil yang dicungkil bakat mereka dalam RANCANGAN REALITI ADIK-ADIKKU. Panel-panel yang terpilih ialah terdiri daripada ADIK NOR SYAMIRA LIYANA NOR ASHANA, ADIK AMIN AL-HADI ABDUL HADI dan ADIK NORSYAFIQAH MD. PARIS. Sungguh seronok, mengasyik, teruja, sedih, sebak dan terharu dengan hujah-hujah mereka dan tidak ketinggalan telatah mereka.

Tamat sahaja rancangan tersebut, ku terus naik ke atas bilik tidur dengan segelas air ribena sejuk buat peneman ku menulis sebelum tidur.

No comments:

Post a Comment